Τι είναι η Λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι το είδος του χειρουργείου το οποίο ανήκει στις ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές (minimal invasive surgery). Κατά την λαπαροσκόπηση το χειρουργείο διεκπεραιώνεται με 3 ή 4 πολύ μικρές τομές των 0,5-1 εκατοστών. Μέσω της κεντρικής οπής, που γίνεται στην βάση το ομφαλού,προωθείται εντός της κοιλιάς μία πολύ μικρή κάμερα (λαπαροσκόπιο) το οποίο είναι και τα “μάτια” του χειρουργού.
Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση μιας πάθησης (διαγνωστική λαπαροσκόπηση) ή για την χειρουργική θεραπεία αυτής (χειρουργική λαπαροσκόπηση). Πολλές φορές αυτές οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Ποιές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά;

Οι περισσότερες επεμβάσεις στις μέρες μας μπορούν να γίνουν λαπαροσκοπικά. Προυπόθεση είναι η άρτια εκπαίδευση του Γυναικολόγου χειρουργού. Η καμπύλη εκμάθησης της τεχνικής της λαπαροσκόπησης είναι μεγάλη και απαιτεί μακροχρόνια και επίπονη εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο.

Ο Dr. Κυριακόπουλος, έχοντας θητεύσει στο μεγαλύτερο κέντρο Ενδομητρίωσης και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Ηνωμένου Βασιλείου (CEMIG,Chertsey,Uk) δίπλα στον πρωτοπόρο και παγκοσμίου φήμης χειρουργό κ. Shaheen Khazali, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων και της ενδομητρίωσης.

Ο Dr. Κυριακόπουλος εκτελεί γυναικολογικές επεμβάσεις με την κλασσική (ανοιχτή) μέθοδο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, δηλαδή μόνο όταν πιστεύει ότι η λαπαροσκοπική προσπέλαση δεν θα ήταν ασφαλής για την ασθενή.

Πως διεξάγεται η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση διεξάγεται με γενική αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής θα κοιμηθεί και θα ξυπνήσει με το πέρας της επέμβασης. Μία τομή 1 εκ. θα γίνει στην βάση το ομφαλού ώστε να τοποθετηθεί η κάμερα (λαπαροσκόπιο). Επιπλέον 1 τομή των 0,5 εκ. γίνεται πάνω από το «μπικίνι» στην μέση γραμμή καθώς και άλλες 1 ή 2 τομές των 0,5 εκ. στα πλάγια ώστε να τοποθετηθούν τα χειρουργικά εργαλεία. Ο ακριβής αριθμός των τομών εξαρτάται από το είδος του χειρουργείου.

Ο Dr. Κυριακόπουλος είναι από τους ελάχιστους Γυναικολόγους χειρουργούς πανευρωπαικά που (έχοντας εκπαιδευτεί σχετικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Louis,Missouri των Ηνωμένων Πολιτειών) εκτελούν την λαπαροσκοπική υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) με συνολικά 3 οπές (σε αντίθεση με την κλασσική μέθοδο των 4 οπών). Στις 3 οπές συμπεριλαμβάνεται και η τομή στον ομφαλό στην οποία βρίσκεται η κάμερα.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

Συγκριτικά με το κλασσικό “ανοιχτό” χειρουργείο, η λαπαροσκόπηση είναι πολύ λιγότερο παρεμβατική και επομένως επιβαρυντική για τον αργανισμό της ασθενούς.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης έναντι του κλασσικού ανοιχτου χειρουργείου μπορούν να συνοψισθούν στα παρακάτω:

  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Σημαντικά λιγότερος πόνος
  • Γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις μέσα στην κοιλιά
  • Μικρότερες τομές, καλύτερη επούλωση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Λιγότερη ποσοτικά χορήγηση αντιβιοτικών

Πόσο διαρκεί συνήθως μία επέμβαση λαπαροσκόπησης;

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως από 1 έως 2 ώρες. Μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο αναλόγως της πολυπλοκότητας της. Μετά το τέλος της επέμβασης η ασθενής οδηγείται στον χώρο της ανάνηψης όπου παρακολουθείται στενά έως ότου ανανήψει εντελώς από την αναισθησία και εν συνεχεία οδηγείται στο θάλαμό της.

Είναι έντονος ο πόνος μετά το τέλος της επέμβασης;

O Dr. Κυριακόπουλος κατά πάγια τακτική χορηγεί είτε τοπική αναισθησία γύρω από τις τομές ή σε πιο χρονοβόρα και δύσκολα χειρουργεία εφαρμόζει την μέθοδο της λαπαροσκοπικής χορήγησης τοπικού αναισθητικού (laparoscopic tap block) στις αισθητικές νευρικές ίνες που βρίσκονται στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα.

Η μέθοδος αυτή είναι μία καινοτόμος και επαναστατική μέθοδος που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στο μεγαλύτερο Κέντρο Λαπαροσκοπικής Γυναικολογικής Χειρουργικής του Ηνωμένου Βασιλείου (CEMIG,Chertsey,UK) του οποίου ο Dr. Κυριακόπουλος είναι συνεργάτης.

Με τον τρόπο αυτό (και σε συνδυασμό με την αναλγητική αγωγή που χορηγείται μετεγχειρητικά), ο πόνος ελέγχεται ικανοποιητικά.

Πότε μπορώ να πάω στο σπίτι μετά την λαπαροσκόπηση;

Η έξοδός σας από το νοσοκομείο γίνεται την ίδια ημέρα το βράδυ ή το πρωί της επόμενης αναλόγως της βαρύτητας της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβληθήκατε. Καλό θα είναι να έχετε και κάποιον συνοδό μαζί σας.

Θα περιμένω κάποια αποτελέσματα μετά την λαπαροσκόπηση;

Μετά το τέλος του χειρουργείου ο Dr. Κυριακόπουλος θα συναντηθεί μαζί σας ώστε να σας εξηγήσει διεξοδικά τα ευρήματα του χειρουργείου όπως και το τι έγινε ακριβώς. O Dr. Κυριακόπουλος θα σας χορηγήσει ένα λεπτομερές πρακτικό του χειρουργείου ώστε να το έχετε στον ιατρικό σας φάκελο. Το πρακτικό αυτό (μαζί με οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό έγγραφο) θα υπάρχει και στον ιατρικό σας φάκελο που διατηρούμε στο ιατρείο μας ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση αν και όποτε εσείς θελήσετε. Σε περίπτωση που αισθάνεστε αδύναμη ή ζαλισμένη από την γενική αναισθησία ο Dr. Κυριακόπουλος θα περάσει από τον θάλαμό σας αργότερα εκείνη την ημέρα ώστε να συζητήσει μαζί σας και να απαντήσει σε οποιαδήποτε πιθανή απορία έχετε.

Οποιοσδήποτε ιστός αφαιρείται από το σώμα αποστέλλεται για παθολογοανατομική εξέταση (ιστολογική). Τα αποτελέσματα της ιστολογικής συνήθως είναι έτοιμα 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Όταν θα είναι διαθέσιμα ο Dr. Κυριακόπουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας ώστε να συζητήσετε εκτενώς τα ευρήματα.

Τι πρέπει να προσέχω αφού πάρω εξιτήριο μετά την λαπαροσκοπηση;

Είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε μία πολύ μικρή απώλεια αίματος από τον κόλπο για 24-48 ώρες μετά την επέμβαση.

Θα πρέπει να περιμένετε έναν ήπιο πόνο και ενόχληση χαμηλά στην κοιλιά για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση.

Επίσης μπορεί να έχετε κάποια ένοχληση στον δεξί ώμο.Αυτό είναι ένα  γνωστό και πολύ κοινό φαινόμενο στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και συμβαίνει επειδή το αέριο που χρησιμοποιείται για να διατείνει την κοιλιά ,ερεθίζει ένα νέυρο που ονομάζεται φρενικό και το οποίο περνάει από τον δεξί ώμο.

  • Καθαριότητα: Την ίδια ημέρα του χειρουργείου και όταν αισθανθείτε έτοιμη να σηκωθείτε από το κρεβάτι καλό θα ήταν να κάνετε το πρώτο σας ντους.Επίσης καλό θα ήταν να έχετε κάποιον μαζί σας σε περίπτωση που αισθανθείτε αδιαθεσία.Οι αυτοκόλλητες γάζες που καλύπτουν τις μικρές τομές αφαιρούνται οριστικά 48-72 ώρες μετά το χειρουργείο.Εν τω μεταξύ,κάθε φορά που κάνετε μπάνιο θα πρέπει να αλλάζονται και να τοποθετούνται καινούριες ώστε οι τομές να παραμένουν καθαρές και στεγνές πράγμα που ευνοεί την γρηγορότερη και καλύτερη επούλωση τους.
  • Ξεκούραση: Συχνά μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ,οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ή αδύναμοι.Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό αφού ο οργανισμός χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του για την ανάρρωσή του.Σε περίπτωση που αισθάνεστε κουρασμένη καλό είναι να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Επιστροφή στην καθημερινότητα: Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες ποικίλει από ασθενή σε ασθενή.Κατά μέσο όρο διαρκεί από μερικές ημέρες μέχρι 2 εβδομάδες.Η προσπάθεια εκ μέρους της ασθενούς για γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητά της είναι πολύ σημαντική ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να νιώθει μερικές ενοχλήσεις παραπάνω.
  • Άρση αντικειμένων: Καλό θα είναι για μερικές ημέρες να αποφεύγεται η άρση βαρέων αντικειμένων.Γενικός κανόνας είναι ότι η άρση αντικειμένων (σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λαπαροσκοπική επέμβαση ) θα πρέπει να γίνεται 1) έχοντας τα πόδια ελαφρά ανοιχτά, 2) λυγίζοντας τα γόνατα, 3) κρατώντας την πλατη σταθερή και όρθια ενώ ταυτόχρονα συσπώντας (σφίγγοντας δηλαδή) τους μυες του περινέου και της κοιλιάς και τέλος 4) κρατώντας το αντικέιμενο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα 5) τεντώνοντας τα γόνατα.
  • Άσκηση: Την ημέρα μετά την επέμβαση καλό θα ήταν να περπατήσετε για 15-20 λεπτά το πρωί και 15-20 λεπτά το απόγευμα.Θα μπορείτε να αυξάνετε τα επίπεδα της καθημερινής σας δραστηριότητας πολύ γρήγορα κατά την πρώτη εβδομάδα.Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα επιδρά πολύ θετικά με ποικίλους τρόπους.Η συνεχιζόμενη ροή του αίματος στο σώμα βοηθάει όχι μόνο στην γρηγορότερη επούλωση αλλά και στην προστασία από τον σχηματισμό θρόμβων.Επίσης επιδρά θετικά και στην ψυχοσύνθεση της ασθενούς αφού η ημέρα του χειρουργείο αφήνεται γρηγορότερα  στο παρελθόν ώς μία ανάμνηση.Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να περπατήσουν για πολύ ώρα στο μέσον της πρώτης εβδομάδας και να επανέλθουν πλήρως στις προ του χειρουργείου καθημερινές ασχολίες τους στο μέσο-τέλος της δεύτερης εβδομάδας.
  • Οδήγηση: Δεν θα πρέπει να οδηγήσετε για τουλάχιστον 24 ώρες μετά το χειρουργείο μέχρι ο οργανισμός να «αποτοξινωθεί» από τη γενική αναισθησία.Πριν οδηγήσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε οτι :
    • Μπορείτε να καθίσετε με άνεση στο κάθισμα του αυτοκινήτου
    • Μπορείτε να τοποθετήσετε την ζώνη ασφαλείας χωρίς να αισθάνεστε ενοχλήσεις
    • Μπορείτε να πραγματοποιήσετε απότομο φρενάρισμα εάν υπάρξει ανάγκη
    • Μπορείτε να στρεφετε το κεφάλι σας άνετα για να ελέγχεται τον δρόμο.

Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τα προηγούμενα πριν οδηγήσετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν σας προκαλούν κάποια ενόχληση.

  • Σεξουαλική επαφή: Για πολλούς ανθρώπους η δυνατότητα να έχουν σεξουαλική επαφή μετά το χειρουργείο είναι πολύ σημαντική για την ανάρρωσή τους.Είναι ασφαλές να έχετε επαφή όταν εσείς νιώθετε έτοιμη.Σε περίπτωση που ο κόλπος εμφανίζει ξηρότητα (ειδικά σε περιπτώσεις αφαίρεσης και των δύο ωοθηκών),καλό θα ήταν να προμηθευτείτε ένα λιπαντικό από το φαρμακείο σας.
  • Επιστροφή στην εργασία: Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους 2 εβδομάδες μετά την λαπαροσκοπική επέμβαση.Σε περίπτωση διαγνωστικής λαπαροσκόπησης (βλέπε εδώ) ή απλής λαπαροσκοπικής επέμβασης θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας  περίπου μετά από 1 εβδομάδα.

Ένας γενικός κανόνας που ισχύει στα λαπαροσκοπικά χειρουργεία είναι ότι «κάνουμε αυτό που θέλουμε ,όταν μπορούμε» χωρίς στενά χρονικά όρια και περιορισμούς.