Ποιά είναι τα συμπτώματα
της ενδομητρίωσης;

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλουν και μπορεί να έχουν διαφορετική ένταση. Αυτό δεν εξαρτάται απόλυτα από το πόσο βαριά είναι η νόσος αφού έχουμε δει γυναίκες με πολύ βαριά μορφή να μην έχουν καμία ενόχληση ενώ υπάρχουν και άλλες γυναίκες  με ήπια μορφή της νόσου που έχουν πολύ μεγάλη συμπτωματολογία.

Πολλές φορές δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ή σύμπτωμα που να υποδηλώνει την ύπαρξη ενδομητρίωσης.Πολλές γυναίκες ωστόσο βιώνουν την ενδομητρίωση ως μία κατάσταση απίστευτα τραυματική τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

  • Επώδυνη περίοδος: Πολλές γυναίκες έχουν αποδεχθεί τον πόνο κατά την περίοδο ως μέρος της γυναικείας φύσης τους.Ωστόσο η περίοδος δεν θα πρέπει να είναι τόσο επώδυνη ώστε να επηρεάζει την ζωή,την εργασία και την σεξουαλική τους ζωή.
  • Πόνος στην κοιλιά/πύελο: Ο πόνος που προέρχεται από την ενδομητρίωση μπορεί να είναι πολύ έντονος και παρότι συχνά σχετίζεται με τη περίοδο,μπορεί να είναι διαρκής κατά την διάρκεια ολόκληρου του κύκλου εξαιτίας της φλεγμονής που έχει δημιουργηθεί.
  • Αίσθημα κόπωσης: Πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση νιώθουν αδύναμες σωματικά,κουρασμένες και γενικά ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία τους.
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή: Ιδιαίτερα βύθιος πόνος ο οποίος μπορεί να συνεχίζει και μετά την σεξουαλική επαφη.
  • Δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης/Υπογονιμότητα: Η συνεχιζόμενη αιμορραγία εντός της πυέλου από τις εστίες ενδομητρίωσης μπορεί να οδηγήσει στην φλεγμονή των σαλπίγγων και των ωοθηκών και την σύμφυση μεταξύ τους.Αυτό με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει την υπογονιμότητα (γυναικείος παράγοντας) και την δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης.
  • Πόνος κατά την αφόδευση ή την ούρηση: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι προχωρημένης νόσου που έχει επηρεάσει το έντερο ή την ουροδόχο κύστη.
  • Πόνος στον θώρακα ή τα πλευρά : Αυτό μπορεί να είναι σημάδι διαφραγματικής ενδομητρίωσης.