Λαπαροσκόπηση – σε ποιόν ειδικο;

Η εποχή στην οποία ένας  ιατρός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος ασχολούταν με όλο το εύρος των προβλημάτων υγείας της γυναίκας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όλες τις ειδικότητες.Στην σύγχρονη ιατρική αυτό που την διακρίνει και την ξεχωρίζει από την ιατρική των προηγούμενων δεκαετιών είναι η εξειδίκευση. Με την κατάλληλη έρευνα,ρωτώντας και κρίνοντας τις πληροφορίες που αποκομίζει,η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να βρει τον ειδικό που είναι κατάλληλος και θα την βοηθήσει στον δρόμο για την θεραπεία της.

Συχνά μία γυναίκα που υποφέρει από πόνους,έχει ενοχλήσεις ή δεν νιώθει γενικά καλά ,είναι πολύ εύκολο να συμβουλευτεί κάποιον γυναικολόγο ,είτε επειδή τον γνωρίζει πολλά χρόνια,είτε επειδή εκεί μπορεί να βρει πιο σύντομα ραντεβού. Ωστόσο , είναι πολύ σημαντικό να βρει τον κατάλληλο ιατρό ο οποίος διαθέτει την εμπειρία,τις γνώσεις και τις ικανότητες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μία συγκεκριμένη πάθηση.

Για ποιόν λόγο υπάρχουν οι εξειδικεύσεις ;

Καθώς προχωράει η εξέλιξη της ιατρικής και της χειρουργικής και οι γνώσεις πολλαπλασιάζονται με τάχιστο ρυθμό δημιουργείται αναπόφευκτα μία ανάγκη για εξειδίκευση. Στον ιατρικό χώρο (όπως συμβαίνει και στην καθημερινή μας ζωή),ο κάθε άνθρωπος διακρίνεται σε κάτι συγκεκριμένο,ανάλογα με το ταλέντο,τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του.Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό κάποιο άτομο να αριστεύει στα πάντα (αν και αυτό θα ήταν το ιδανικό).Η κρίσιμη ερώτηση  που θα πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι η εξής: θέλουμε κάποιον που είναι  απλά “καλός”  στην  αντιμετώπιση  μίας μεγάλης γκάμας ιατρικών προβλημάτων ή κάποιον που είναι “πολύ καλός” στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης από την οποία πάσχουμε;

Η σύγχρονη ιατρική είναι πλέον ο χώρος της ύπερ-εξειδίκευσης και ο λόγος είναι απλός.Η ποσότητα των καινούριων γνώσεων είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο για τους ιατρούς της κάθε ειδικότητας να  τις παρακολουθούν και να τις  απορροφούν στο σύνολό τους.Οι χειρουργοί πλέον εστιάζονται ο καθένας  σε συγκεκριμένο σημείο του ανθρωπίνου σώματος και χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνικές.Η εκμάθηση μιας χειρουργικής τεχνικής και η απόκτηση γνώσεων για μία συγκεκριμένη πάθηση  είναι επίπονη, χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία.Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν είναι δυνατή η άριστη εκμάθηση όλων των χειρουργικών τεχνικών και η απόκτηση άριστων γνώσεων σε όλο το ιατρικό πεδίο.

Η εξειδίκευση είναι πολύ χρήσιμη στην ιατρική ,τόσο για τον ιατρό όσο και για τον ασθενή.Ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει όλη του την ενέργεια στο να γίνει άριστος σε ένα συγκεκριμένο πεδίο.Ο ασθενής με την σειρά του θα μπορεί να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από κάποιον ιατρό που είναι άριστος γνώστης της πάθησης του.

Υπάρχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική;

Η απάντηση είναι ότι στις προηγμένες ιατρικά χώρες υπάρχει! Σε χώρες όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και άλλες,η εκπαίδευση πάνω στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική είναι μία σαφώς καθορισμένη  και συνεχώς αξιολογούμενη διαδικασία από την οποία υποχρεούται να περάσει ένας χειρουργός ο οποίος επιθυμεί να ασχοληθεί με τον χώρο της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής.Μόνο μετά από την επιτυχή αποφοίτησή του από την διαδικασία αυτή έχει την δυνατότητα να διενεργήσει Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις.Φυσικά όλα τα παραπάνω γίνονται με μοναδικό σκοπό την ασφάλεια και την υγεία της ασθενούς.

Πως θα ξέρω ότι ο Γυναικολόγος που θα με χειρουργήσει είναι εξειδικευμένος στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική;

Μία από τις πιο σημαντικές απορίες που μπορεί να έχει μία γυναίκα είναι ”πως μπορώ να βρω έναν Γυναικολόγο Χειρουργό που να έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες  να αντιμετωπίσει την ενδομητρίωση;” Αυτό είναι πιθανά ένα από τα σημαντικότερα διλήμματα που μπορεί να έχει μία γυναίκα που έχει (ή νομίζει ότι έχει) ενδομητρίωση.

Είναι πολύ σημαντικό (κατά την έρευνα που κάνουμε για να βρούμε αυτόν  τον ειδικό που θα αντιμετωπίσει την πάθησή μας) να βεβαιωθούμε ότι αυτός : α) έχει εκπαιδευτεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο και αυτό έχει συμβεί κυρίως σε κέντρα του εξωτερικού όπου το επίπεδο της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης είναι αρκετά υψηλό, β) έχει εξειδικευθεί σε χώρα στην οποία υπάρχει η επίσημη εξειδίκευση γ) έχει αποκτήσει εμπειρία στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών και δ) συνεχίζει να ενημερώνεται και να εκτελεί ικανοποιητικό αριθμό πολύπλοκων επεμβάσεων.

Η εξειδίκευση στην Γυναικολογία

Όλα τα παραπάνω ισχύουν φυσικά και για τον χώρο της γυναικολογίας.Για παράδειγμα,την αποτελεσματικότερη θεραπεία για κάποιον γυναικολογικό καρκίνο η ασθενής θα την λάβει από τον γυναικολόγο-ογκολόγο ενώ μία εγκυμονούσα θα επισκεφτεί τον ειδικό εμβρυομητρικής ιατρικής ώστε να κάνει την αυχενική διαφάνεια η το υπερηχογράφημα ανατομίας (Β΄επιπέδου).Ενώ ένας γενικός γυναικολόγος μπορεί με μεγάλη επιτυχία να αντιμετωπίσει πολλά από τα καθημερινά γυναικολογικά προβλήματα ,η συνδρομή του ειδικού σε κάποιον τομέα γυναικολόγου ,είναι αργά ή γρήγορα απαραίτητη.Σε τομείς της γυναικολογίας που απαιτούν υψηλή τεχνική και γνωστική κατάρτιση  όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική και η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης,η εξειδίκευσή πάνω στο αντικείμενο αυτό είναι η βασική παράμετρος που κάνει την διαφορά στο αποτέλεσμα και μπορεί να βοηθήσει απόλυτα την ασθενή.

Πόσο σημαντική είναι η συνεχής ενασχόληση με την Λαπαροσκοπική Χειρουργική ;

Η εκπαίδευση του χειρουργού δεν είναι μία διαδικασία που τελειώνει.Είναι μία διαδικασία που διαρκεί για όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας του.Και αυτό είναι αλήθεια αφού είναι γνωστό ότι η καθημερινή ενασχόληση είναι αυτή που οδηγεί στην τελειότητα ή έστω κοντά σε αυτή.

Για τον Dr. Κυριακόπουλο η καθημερινή του ενασχόληση είναι ο  χώρος της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης στα οποία είναι απόλυτα αφοσιωμένος και έχει αφιερώσει την χειρουργική του καριέρα.

“οι ιατροί δεν είναι αλάθητοι και δεν έχουν πάντα δίκιο.Να θυμάστε να ελέγχετε και να προκαλείτε τις γνώσεις του ιατρού κυρίως όταν νιώθετε ότι δεν έχετε την αντιμετώπιση ή την προσοχή που αξίζετε”

Dr. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος MD,FACOG,EFOG-EBCOG,MIGS,PhD,MSc.
Στρατιωτικός Ιατρός, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Χειρουργός Ενδομητρίωσης- Λαπαροσκόπος Χειρουργός
Ειδικός Πυελικού Πόνου & Διαταραχών Εμμηνορυσίας